عمودی سازی ساختمان ها در شهرهای بزرگ:
همزمان با افزایش جمعیت، تعداد ساکنین کلانشهرهایی مانند تهران، اصفهان ، مشهد و شیراز روز به روز در حال افزایش است. مشکل کمبود مسکن یکی از مهمترین مشکلات ساکنین این شهرها می باشد. با توجه به کمبود زمین های مناسب جهت ساخت و سازهای جدید در کلان شهرها، رشد عمودی واحدهای مسکونی به طور بی سابقه ای نسبت به دهه های قبل افزایش یافته است. ساختمان هایی که در دهه های گذشته معمولا به صورت ویلایی و با نهایت ارتفاع یک یا دو طبقه ساخته می شد، تبدیل به آپارتمان های چهار تا دوازده طبقه شده اند. با رشد شهرنشینی و افزایش ارتفاع ساختمان ها، رساندن نور طبیعی به ساکنین ساختمان های کم نور بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. در این مقاله به ارایه راهکارهایی جهت حل مشکل کمبود نور طبیعی ساختمانها می پردازیم.
ضوابط ابعادی نورگیر(پاسیو) در ساختمان ها
معماران نقش مهمی در میزان نور واحدهای مسکونی بلند مرتبه دارند. استفاده از برخی طراحی ها در فضاهای ساختمانی می تواند میزان نور منتقل شده را تا مقدار زیادی افزایش دهد. استفاده از پنجره ها و درب های بزرگ و تعبیه پاسیو و نورگیر های مناسب برای آپارتمان ها نقش بسیار مهمی در افزایش نور واحدها دارد.
طبق ضوابط و مقررات شهرسازی در شهرداری تهران و اصفهان در زمین های با قطعات کوچکتر یا مساوی ۲۰۰ متر مربع حداقل مساحت نورگیر(منظور از نورگیر همان پاسیو یا حیاط خلوت است) در فضاهای اصلی مثل سالن نشیمن، اتاق خواب و پذیرایی معادل شش درصد مساحت ساختمان است. به عنوان مثال در ساختمانی به مساحت 150 متر مربع فضای اصلی، وجود 9 متر مربع نورگیر الزامی است.
در ساختمان های با مساحت بزرگتر از 200 متر مربع، وجود نورگیر با مساحت 12 متر مربع برای این آپارتمان کفایت می کند. وجود نورگیر یا پاسیو در ساختمان، علاوه بر کمک به برقراری جریان هوای تازه به داخل واحدها، می تواند نور طبیعی روز را نیز برای اتاق هایی که از نور طبیعی بی بهره اند و به اصلاح در سمت غیر آفتاب گیر قراردارند فراهم سازد. این اتاق ها دارای پنجره هایی بازشو به نورگیر هستند که در طرح اولیه مهندس معمار پیش بینی شده است.
کدام یک از ساختمان ها مشکل کمبود نور دارند و کدامیک این مشکل را ندارند؟
در ساختمانهایی که ارتفاع آن ها حداکثر سه یا چهار طبقه می باشد، اگر ابعاد نورگیر در حد استاندارد و مطابق مقررات شهرداری باشد نور مناسبی به طبقات پایینتر می رسد. در این ساختمانها، واحدهای طبقات همکف و اول نیز نورگیری قابل قبول(و نه الزاما کافی) دارند. اما در ساختمان هایی که ابعاد نورگیر کوچکتر از حد استاندارد باشد و یا ارتفاع ساختمان بیش از سه طبقه باشد، نورمناسبی به طبقات پایین منتقل نمی شود. در این ساختمان ها با وجود پاسیو و پنجره رو به پاسیو در واحدها، طبقات پایینی معمولا کم نور می باشند. گاهی نیاز به روشن کردن چراغ در تمام طول روز در اتاق ها وجود دارد. واحدهای طبقات پایینی این مجتمع ها به اصطلاح روحیه مناسب برای زندگی را ندارند. فروش و اجاره این واحدها معمولا با قیمت کمتر و با تاخیر بیشتری نسبت به بقیه واحدها انجام می شود.
چه راهکاری برای رساندن نور خورشید به طبقات پایین ساختمانهای کم نور وجود دارد؟
سیستم های مدرن و هوشمندی جهت رساندن نور طبیعی خورشید به ساکنین ساختمانهای بیشتر از سه طبقه و یا ساختمان های با ابعاد نورگیر کوچک در سرتاسر جهان ابداع و به کارگیری شده است. استفاده از فیبر نوری انتقال دهنده نور خورشید، لوله های نوری انعکاس دهنده نور خورشید و استفاده از نورگیر های خورشیدی هوشمند روشنا از انواع آن می باشد.
انتقال نور خورشید با فناوری عدسی و فیبرهای نوری
در سیستم عدسی های نوری، با جمعآوری نور خورشید و انتقال آن به داخل یک کابل که از فیبرهای نوری تشکیل شده است، نور به محل مصرف منتقل می شود. در محل مصرف میتوان نور خورشید را با کمک گسترش دهنده هایی پخش و منتشر نمود. این تکنولوژی به دلیل خاص بودن نوع فیبرهای نوری مورد استفاده و بالا بودن هزینه خرید و از سوی دیگر معضلات دوام در برابر نور خورشید در سطح جهانی گسترش زیادی پیدا نکرده است و فقط در چند کشور استفاده می شود. در کشور ایران نیز بنا به سفارش مشتری امکان تامین آن از سوی نورگیر هوشمند روشنا میسر می باشد.
لوله های خورشیدی منعکس کننده نور خورشید
لوله های خورشیدی نیز می توانند نور خورشید را با استفاده از لوله های مخصوصی به پایین انتقال دهند که با توجه به نوع معماری ساختمان های ایرانی و عملکرد محدود آن از لحاظ نوردهی به صورت بسیار محدود در نمونه های وارداتی مورد استفاده قرار گرفته است.
بهترین پیشنهاد جهت انتقال نور خورشید به واحدهای کم نور ساختمان براساس معماری ایرانی
تیم روشنا با درک این نیاز طراحی و ساخت نورگیرهای خورشیدی هوشمند متناسب با نیاز ساختمانهای ایرانی را به انجام رسانیده است. این دستگاه با استفاده از تکنولوژی پیشرفته خود نور خورشید را تقریبا از ابتدای صبح تا نزدیک غروب دنبال میکند و همزمان با انعکاس نورخورشید از طریق آینه نصب شده در پشت بام و روی نورگیر پاسیو)، نور را به طبقات پایینی ساختمان انتقال می دهد.
سیستم روشنا با تلاش متخصصان داخلی شرکت دانش بنیان نوین افق موفق به کسب تاییدیه مرکز تحقیقات مسکن و شهرسازی وابسته به وزارت راه مسکن و شهرسازی گواهینامه ثبت اختراع ، توصیه نامه از معاونت معماری و شهرسازی شهرداری اصفهان و تایید تولید داخل شده است.
سیستم روشنا در دو مدل روشنا ۱۱۰ و روشنا ۲۲۰ روی پشت بام نصب می گردد و می تواند نور خورشید را تا ۵۰ متر زیر سطح پشت بام به پایین انتقال دهد نور انتقال داده شده می تواند چندین طبقه و اتاق ساختمان را روشن سازد. این دستگاه می تواند مشکل کمبود نورخورشید در ساختمان ها را حل کند.
این امکان علاوه بر اثرات مثبت زیست محیطی به دلیل کاهش مصرف انرژی در ساختمان می تواند با افزایش نور طبیعی روحیه ساکنین ساختمان را بهبود دهد. در کنار آن ساختمان های با نور مناسب در زمان کمتر و با قیمت بیشتری به فروش می رسند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا سفارش روشنا می توانید با مشاهده مشخصات ما در صفحه تماس با ما با نوین افق در ارتباط باشید.
بدون دیدگاه