معرفی انواع نورگیر در ساختمان

نورگیر ساختمان یکی از وسایلی است که از گذشته برای روشن‌تر شدن محیط ساختمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفته است. نورگیرها معمولا از جنس شیشه، طلق اکرولیک و پلی کربنات ساخته می‌شوند تا بتوانند نور را به راحتی از خود عبور داده و آن را در ساختمان منعکس کنند. اگر می‌خواهید بدانید که نورگیر چیست و چگونه ساخته می‌شود، می‌توانید مقاله ما را در این مورد مطالعه کنید. استفاده از انواع نورگیر در ساختمان می‌تواند مصرف انرژی الکتریکی را کاهش داده و نور طبیعی را مهمان خانه شما کند. در این مقاله به بررسی انواع نورگیر در ساختمان می‌پردازیم و نسل جدیدی از این وسایل را به شما معرفی می‌کنیم.

انواع نورگیر ساختمان از نظر محل نصب

از نظر محل نصب نورگیرهای موجود در ساختمان در دو دسته کلی قرار می‌گیرند که از قرار زیر هستند:

  • نورگیر زیرزمینی

این نوع از وسایل برای تامین روشنایی در واحدهای زیر زمین ساختمان استفاده می‌شوند و معمولا در جلوی ساختمان نصب می‌شوند. به همین دلیل می‌توانند نور خورشید را به طبقات زیرین ساختمان انتقال دهند.

  • نورگیر پشت بام یا سقفی

نورگیر پشت بام یا سقفی یکی از رایج‌ترین انواع نورگیر در ساختمان است که در بیشتر خانه‌ها و ادارات دیده می‌شود. در این حالت همه یا قسمتی از سقف ساختمان با استفاده از لایه‌های شیشه‌ای یا طلقی پوشش داده می‌شود تا بتوان نور را به فضای داخلی انتقال داد. نورگیر سقفی باید به خوبی در برابر باد و باران عایق شود؛ به همین دلیل بیشتر از شیشه‌های دوجداره برای ساخت آن استفاده می‌شود.

انواع نورگیر در ساختمان بر اساس شکل و ساختار

نورگیر پشت بام بر اساس شکل ظاهری و ساختار هم در دسته‌های مختلفی قرار می‌گیرد که عبارت‌اند از:

  • نورگیر محدب

یکی از انواع نورگیر در ساختمان که به نام کوپل یا محدب شناخته می‌شود؛ دارای سه بخش حباب، پایه و اتصالات است. نورگیر محدب با پایه فایبرگلاس از جنس ورقه‌های اکرولیک ساخته شده و پایه‌های آن هم از الیاف شیشه‌ای یا فایبرگلاس هستند. این حباب با استفاده از اتصالات پیچ و مهره‌ای بر روی پایه متصل می‌شود.

  • نورگیر دوجداره

نورگیر دوجداره هم یک نوع نورگیر حبابی است که با استفاده از شیشه‌های دوجداره ساخته می‌شود. نکته مهم درباره این نوع از نورگیر ساختمان این است که مانع از اتلاف دما می‌شود. زیرا نورگیر سقفی قدیمی مانعی برای تبادل حرارتی میان داخل و خارج نبود و همین موضوع می‌توانست بخش زیادی از انرژی را هدر دهد. اما استفاده از نورگیر دوجداره می‌تواند از هدر رفتن انرژی جلوگیری کند.

  • نورگیر بازشو

از دیگر انواع نورگیر در ساختمان می‌تواند به مدل‌های بازشو اشاره کرد که به دو صورت دستی و برقی کار می‌کنند. نورگیرهای حبابی بازشو معمولا در زاویه 0 تا 30 درجه حرکت می‌کنند و دارای یک جک برقی یا دستی به همراه لولا هستند. اما نمونه‌ای نورگیر ساختمان بازشو به صورت کشویی هم در بازار وجود دارد که در راستای بدنه و به صورت کامل باز می‌شود. این مدل از ساختارها، امکان تبادل هوا را هم فراهم می‌کنند.

  • نورگیر موجدار

نورگیرهای موجدار بیشتر در جایی استفاده می‌شوند که سقف شیب‌دار دارند یا با پوشش ایرانیت و ورق‌های شیروانی پوشانده شده‌اند. این نوع از ساختارها دارای یک حالت موج گونه هستند که می‌تواند جایگزین یکی از ورق‌ها در پوشش سقف شده و در نتیجه نور را به داخل محیط انتقال دهد.

  • نورگیر لوله ای

یکی دیگر از انواع نورگیر در ساختمان، به صورت لوله ای است. در زمانی که امکان نصب نورگیرهای ثابت با اندازه بزرگ در ساختمان وجود نداشته باشد، از نورگیرهای لوله ای برای جبران فضای محدود بر روی پشت بام استفاده می‌شود.

نورگیر هوشمند، نسل جدید انواع نورگیر در ساختمان

نورگیر ساختمان در دنیای امروز پیشرفت زیادی داشته و می‌تواند به قسمت‌های مختلف ساختمان نور رسانی کند. اما هنوز هم قسمت‌هایی از ساختمان مانند واحدهای شمالی، راه‌پله‌ها و زیرزمین‌ها هستند که از نور طبیعی محروم می‌مانند و نمی‌توان به اندازه کافی به آن‌ها نور رسانی کرد. زیرا نورگیر سقفی قدیمی به صورت ثابت طراحی می‌شود و در نتیجه تنها ساعت‌های خاصی از روز را می‌توان از نور طبیعی استفاده کرد. نورگیر هوشمند راهکاری است که برای حل این مشکل ابداع شده است.

نورگیر هوشمند یکی از جدیدترین انواع نورگیر در ساختمان است که به صورت کلی بر روی ساختمان نصب می‌شود و دارای یک آینه متحرک است که همراه با خورشید حرکت می‌کند. به همین دلیل در همه ساعت‌های روز می‌تواند به طور موثری نور خورشید را به فضای داخلی انتقال دهد. نکته جالب اینجا است که این مدل از نورگیر ساختمان می‌تواند از طریق کانال‌هایی نور را به همه طبقات ساختمان انتقال دهد و به این ترتیب امکان استفاده از نور طبیعی خورشید را برای همه فراهم کند. برای آشنایی بیشتر با ساختار نورگیر هوشمند و نحوه انتقال نور خورشید به داخل ساختمان با استفاده از این وسیله بر روی لینک درج شده کلیک کنید.

سخن پایانی

امروزه به دلیل زیاد شدن تعداد کاشانه‌ها، واحدهای ساختمانی زیادی هستند که از نور طبیعی بی‌بهره می‌مانند و چاره‌ای جز روشن کردن لامپ ندارند. اما استفاده از نورگیر می‌تواند تا حد زیادی این نیاز به روشنایی مصنوعی را برطرف کند. ما در این مقاله از نورگیر هوشمند به معرفی انواع نورگیر در ساختمان پرداختیم و در نهایت یکی از بهترین و جدیدترین نورگیرهای ساختمان را برای روشنایی بخشیدن به واحدهای زیرزمین و شمالی در همه ساعت‌های روز معرفی کردیم.

سوالات متداول

  • بهترین نوع نورگیر ساختمان کدام است؟

اینکه کدام یک از انواع نورگیر در ساختمان را برای خود انتخاب کنید تا حد زیادی بستگی به نوع ساختمان، شمالی یا جنوبی بودن واحد، محل قرارگیری و تعداد پنجره‌ها دارد. اما نورگیر هوشمند برای همه واحدها، حتی قسمت‌های زیرزمین و بدون پنجره هم مفید است و می‌تواند کارایی داشته باشد.

  • تفاوت نورگیر لوله ای با نورگیر هوشمند چیست؟

نورگیرهای لوله ای تنها می‌توانند مشکل کمبود فضا بر روی پشت بام را حل کنند و قدرت بازتاب نور خورشید به واحدهای پایین‌تر در تمام ساعت‌های روز را ندارند. اما نورگیر هوشمند می‌تواند با خورشید حرکت کرده و به صورت هم‌زمان به طبقه‌های مختلف ساختمان نوردهی کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *